Hur vet du när taket måste bytas?

Experterna rekommenderar att inspektera taket minst två gånger om året. Under våren och sedan under hösten. På så sätt är det enkelt att sköta underhållet av taket och få det att hålla lite längre. Men hur vet du då om taket faktiskt behövs bytas?

Hur du utför en tak inspektion

Det hela är ganska enkelt. Allt du egentligen behöver göra är att lyfta på takpannorna och inspektera läkten. Har läkten börjat ruttna eller är helt torr och fin? Se även över takpannorna ifall några är spruckna. Eftersom det är viktigt att byta spruckna takpannor löpande. Det är inte bra för läkten om det läcker in då det regnar.

Mossa kan vara ett varningstecken på att taket faktiskt måste bytas ut. Ta bort all mossa så fort du ser den och avlägsna även barr, löv och annat som samlas på taket.

Vad hittar du hängrännorna? Om du hittar grus kan det vara ett tecken på att takpannorna vittrar sönder. Och detta är ett starkt tecken på att taket måste bytas snarast.

Om det är möjligt så ta dig upp på vinden och se efter om det finns någon doft av mögel. Eftersom mögel är svårt att få bort när det väl fått fäste gäller det att agera snabbt om mögel har bildats.

Vad kostar det att lägga om ett tak?

Kostnaden för att lägga om ett helt tak variera kraftigt beroende på hur stort taket är. Och självklart vilket material du vill byta till. Byta tak kostnad beror mycket på vilket material du väljer eftersom priset skiljer sig rejält mellan de olika materialen. En takläggare järfälla eller takläggare haninge kan hjälpa dig genom att rekommendera vilket material som fungerar bäst för ditt tak.

Materialet påverkar även arbetstimmarna. En del material tar längre tid att installera än andra och påverkar därmed byta tak kostnad.

About the author